Wykonanie
Ostatnio, na życzenie
męża, na
stole pojawiło się
chili con carne :) Do dania w niewielkiej ilości potrzebna jest
śmietana. W związku z czym mąż obdarował mnie wielkim jej kubłem;) A że w kuchni Pani Smacznej nic nie może się zmarnować, znalazłam sposób na jej pyszne wykorzystanie! W poszukiwaniu inspiracji znalazłam zdjęcie bułeczek, które było tak apetyczne, że nie wyobrażałam sobie nie trafić na przepis ! Od kłębka do
nitki, a w zasadzie od zdjęcia do przepisu – udało się :) Mogłam uraczyć rodzinkę tym smakołykiem, polecam go też i Wam :)
Składniki:250 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru3 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
sody oczyszczonejstarta skórka ze średniej
pomarańczy1 łyżeczka
soli85 g
masła (bardzo zimnego)175 g kwaśnej
śmietany1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego200 g
czekoladowych kropelekDodatkowo (opcjonalnie):25 g
masła50 g
cukruWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
Masło (85g) kroimy w niewielką kostkęW misce malaksera mieszamy ze sobą
mąkę,
cukier biały i brązowy,
proszek do pieczenia,
sodę, skórkę z
pomarańczy oraz
sól.Cały czas miksując dodajemy partiami zimne
masło. Miksujemy dopóki nie utworzy się coś na kształt kruszonki.W osobnej misce mieszamy
śmietanę,
jajko i ekstrakt
waniliowy.Do miski z masą
śmietanowo-jajeczną dodajemy powstałą kruszonkę i szpatułką (nie używamy miksera!) krótko mieszamy, do czasu aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kropelki
czekoladowe i znowu delikatnie mieszamy.Stolnicę podsypujemy delikatnie
mąką i wykładamy przygotowane ciasto. Formujemy płaski okrąg o średnicy około 18 cm i tniemy na osiem trójkątów (jak pizzę).Przekładamy na papier do pieczenia, rozdzielamy pokrojone kawałki ciasta, tak aby się nie dotykały i pieczemy przez 15-17 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane z wierzchu.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut.W międzyczasie rozpuszczamy (25 g)
masło, smarujemy nim wierzch scones, posypujemy dodatkowo
cukrem (ja ten krok pominęłam) i podajemy.Smacznego!