Czekolada, pomarańcze i cynamon to połączenie świadczące o nadchodzącej jesieni. Niespokojna aura powoli zaczyna nas nawiedzać, więc aby osłodzić sobie ten czas na początek upiekłam to rewelacyjne ciasto.No i koniecznie trzeba było wyrównać bilans energetyczny.... :)))))Składniki:100 g cukru2 jajka L1 3/4 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaspora szczypta soli125 g masła185 g mąki pszennej1 szklanka świeżych, podgotowanych w cukrze i wodzie śliwekskórka z 1/2 pomarańczysok z 1/2 pomarańczy170 mlecznej czekolady1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Skórkę pomarańczową (bez białej części) kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do śliwek, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy masło z czekoladą, studzimy.2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Gdy masa będzie jednolita wlewamy śliwki i czekoladę. Całość ubijamy na średnich obrotach aż do momentu połączenia się składników.3. Ciasto pieczemy 50 minut w tortownicy o średnicy 26 cm. Podajemy posypane cukrem pudrem i kawałkami pomarańczy w cukrze. Do kawałka ciasta zaleca się kubek zimnego mleka lub gorącego kakao :)