ßßß
Składniki:5 niewielkich porcji100 ml śmietanki kremówki125 ml mleka 1,5%1 i 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku40 g ksylitolu200 g zblendowanego miąższu z mango100 g zblendowanego miąższu z mango1,5 łyżki zimnej wodyszczypta kardamonupokrojone mango (do dekoracji)Wykonanie:Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.W rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko z ksylitolem. Mieszamy, aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy 200 g zmiksowanego miąższu z mango.Odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aby się całkowicie rozpuściła. Na koniec doprawiamy kardamonem i przelewamy do filiżanek.Chłodzimy w lodówce koło 4 godzin. Przed podaniem, na wierzch dodajemy po ok. 1,5 łyżeczki zmielonego miąższu z mango i pokrojone mango.Smacznego!