ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z mango

Panna cotta z mango

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Samotne mango leżało na stole... leżało i leżało, pięknie pachniało, więc trzeba było się w końcu skusić i coś z niego przygotować. Padło na przepyszny deser panna cotta!
Ja je przygotowałam w nieco fantazyjny sposób, jednak możecie je również zrobić w taki sposób jak opisywałam przy okazji różanej panna cotty czyli w kokilkach, a mus z mango wykorzystać jako sos do polania po wyłożeniu na talerz.
Czyż nie wygląda kusząco? Zapraszam do wykonania! :-)
Składniki:
330 ml śmietany 30%
100 ml mleka
4-6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 dojrzałe mango
Wykonanie:
Śmietanę, mleko, cukier, rozciętą laskę wanilii i ziarenka wyciągnięte z niej umieszczamy w rondelku.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
Śmietanę i pozostałe składniki podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zaczną wrzeć. Rondelek zestawiamy z ognia i dodajemy do niego żelatynę, mieszamy. Usuwamy laskę wanilii.
Do kieliszków lub innych naczyń wlewamy śmietanę. Jeśli chcemy uzyskać taki efekt jak ja, kieliszek ustawiamy pod kątem, i delikatnie wlewamy masę (przestudzoną), wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i blendujemy na mus, możemy dosłodzić jeśli jest taka potrzeba.
Na zastygniętą 1 warstwę panna cotty wykładamy mus z mango i wstawiamy do zamrażarki, czekamy aż zamarznie, dopiero wtedy wlewamy pozostałą masę śmietanową i wkładamy ponownie do lodówki, aby schłodzić. Wtedy też ta zamarznięta warstwa mango odtaje, ale pozostanie w tym samym miejscu, ponieważ górna zacznie się ścinać.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/06/panna-cotta-z-mango.html