Wykonanie
Dzień dobry!Samotne
mango leżało na
stole... leżało i leżało, pięknie pachniało, więc trzeba było się w końcu skusić i coś z niego przygotować. Padło na przepyszny deser panna cotta!Ja je przygotowałam w nieco fantazyjny sposób, jednak możecie je również zrobić w taki sposób jak opisywałam przy okazji różanej panna cotty czyli w kokilkach, a mus z
mango wykorzystać jako sos do polania po wyłożeniu na talerz.
Czyż nie wygląda kusząco? Zapraszam do wykonania! :-)Składniki:330 ml
śmietany 30%100 ml
mleka4-6 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
żelatyny1
laska wanilii1 dojrzałe
mangoWykonanie:
Śmietanę,
mleko,
cukier, rozciętą
laskę wanilii i ziarenka wyciągnięte z niej umieszczamy w rondelku.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody.
Śmietanę i pozostałe składniki podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zaczną wrzeć. Rondelek zestawiamy z ognia i dodajemy do niego
żelatynę, mieszamy. Usuwamy
laskę wanilii.Do kieliszków lub innych naczyń wlewamy
śmietanę. Jeśli chcemy uzyskać taki efekt jak ja, kieliszek ustawiamy pod kątem, i delikatnie wlewamy masę (przestudzoną), wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i blendujemy na mus, możemy dosłodzić jeśli jest taka potrzeba.Na zastygniętą 1 warstwę panna cotty wykładamy mus z
mango i wstawiamy do zamrażarki, czekamy aż zamarznie, dopiero wtedy wlewamy pozostałą masę
śmietanową i wkładamy ponownie do lodówki, aby schłodzić. Wtedy też ta zamarznięta warstwa
mango odtaje, ale pozostanie w tym samym miejscu, ponieważ górna zacznie się ścinać.Smacznego!