Wykonanie
Mango o pachnących owocach to świetny dodatek do deserów, wypieków, a także ciast. Delikatny żółto-
pomarańczowy miąższ delikatnie rozpływa się w ustach. Kolor i zapach kojarzy się z latem. Czego chcieć więcej? Ostatnio udało mi się kupić przecier z
mango . Można go wykorzystać na przeróżne sposoby. Ja oczywiście zaczęłam od przygotowania orzeźwiającego koktajlu zbliżonego w smaku do indyjskiego
mango lassi (150 ml przecieru słodzonego mieszamy z 250 ml zimnego
mleka). Po czym zabrałam się za delikatną panna cottę . Cudowny deser na miłą kolację na balkonie.250 ml
śmietany kremówki 30%300 g słodzonego przecieru z
mango2 łyżeczki płaskie
żelatynyDo rondelka wlewamy
śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją (tak by nie zaczęła wrzeć). W międzyczasie do filiżanki wsypujemy
żelatynę i zalewamy odrobiną zimnej
wody. Do gorącej
śmietanki dodajemy 200 g przecieru z
mango i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z kuchenki. Po 5-7 minutach dodajemy
żelatynę, po czym dokładnie mieszamy do momentu aż
żelatyna rozpuści się. Mieszaninę rozlewamy do foremek. Gdy ostygnie, wstawiamy ją do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy z
miętą i odrobiną przecieru z
mango.