Wykonanie
Ilość sposobów na jakie można podawać
makaron jest nieskończona, co akurat bardzo mnie cieszy bo po pierwsze – wygrałam zestaw
makaronów w konkursie kulinarnym i
pora zacząć je wykorzystywać ;) a po drugie – lubię eksperymentować z nowymi połączeniami smaków. Dzisiaj
makaron w wersji wegetariańskiej, delikatnej. To kompozycja z
cukinią, świeżą
pietruszką podlewana odrobiną
wermutu :) Doskonały pomysł (zaczerpnięty od Nigelli i jej włoskich inspiracji) na lekką kolację. Fanom
cukinii powinno się spodobać :)
Składniki:2 porcje200 g
makaronu penneduża
czerwona cebula500 g
cukinii80 ml
wytrawnego białego wermutupęczek świeżej
natki pietruszki3-4 łyżki startego
parmezanu (plus trochę do posypania)2 łyżeczki niesolonego
masła2 łyżki
oliwy czosnkowej
sólpieprzWykonanie:
Wodę gotujemy w garnku, gdy zawrze solimy ją obficie.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię kroimy w kostkę,
cebulę i
pietruszkę drobno siekamy.
Oliwę czosnkową rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Podsmażamy
cebulę na średnim ogniu, przez około minutę. Dodajemy pokrojoną
cukinię i smażymy 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Dolewamy
wermut, odparowujemy i dodajemy 2 łyżki posiekanej
pietruszki oraz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kolejne 5 minut, aż
cukinia będzie miękka.Zanim odcedzimy
makaron, nabieramy kubeczek
wody, w której się gotował.Przekładamy odcedzony
makaron z powrotem do garnka, dodajemy 3 łyżki tartego
parmezanu i 4 łyżki zachowanej
wody. Mieszamy wszystko starannie i próbujemy, czy nie trzeba dodać więcej
sera,
soli,
pieprzu albo
wody z gotowania. Dodajemy
masło i większość pozostałej
natki, po czym nakładamy dwie porcje do ogrzanych miseczek. Przed podaniem posypujemy resztą
natki i
parmezanem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)