ßßß
Składniki:2 porcje200 g makaronu penneduża czerwona cebula500 g cukinii80 ml wytrawnego białego wermutupęczek świeżej natki pietruszki3-4 łyżki startego parmezanu (plus trochę do posypania)2 łyżeczki niesolonego masła2 łyżki oliwy czosnkowejsólpieprzWykonanie:Wodę gotujemy w garnku, gdy zawrze solimy ją obficie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cukinię kroimy w kostkę, cebulę i pietruszkę drobno siekamy.Oliwę czosnkową rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Podsmażamy cebulę na średnim ogniu, przez około minutę. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Dolewamy wermut, odparowujemy i dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kolejne 5 minut, aż cukinia będzie miękka.Zanim odcedzimy makaron, nabieramy kubeczek wody, w której się gotował.Przekładamy odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodajemy 3 łyżki tartego parmezanu i 4 łyżki zachowanej wody. Mieszamy wszystko starannie i próbujemy, czy nie trzeba dodać więcej sera, soli, pieprzu albo wody z gotowania. Dodajemy masło i większość pozostałej natki, po czym nakładamy dwie porcje do ogrzanych miseczek. Przed podaniem posypujemy resztą natki i parmezanem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)