Wykonanie
"Oto jedno z moich ulubionych dań
makaronowych" - tymi słowami Nigella zaczęła prezentowanie poniższego przepisu w swojej książce "Nigellissima. Włoskie inspiracje" . Odkąd przygotowałam i zjadłam tę pastę,
mogę się obiema rękami podpisać pod tym stwierdzeniem i swój post zacząć identycznym zdaniem.Dla wielbicieli
cukinii to istna uczta dla podniebienia. Uduszona w
oliwie czosnkowej,
dymce i zahartowana
białym winem nabiera wyjątkowego aromatu.Danie jest niezwykle łatwe do przyrządzenia. Opiera się dosłownie na kilku składnikach, które doskonale ze sobą współgrają. W efekcie powstaje prosta i bardzo smaczna potrawa, w której
daje się wyczuć każdy z wykorzystanych produktów.Zgadzam się z Nigellą, że
makaron casarecce pasuje tu idealnie, bo z łatwością przyczepiają się do niego drobinki sosu. Fusilli lub penne również zdadzą egzamin (Nigella wspomina także o farfalle). Nie zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że niniejsza pasta nie jest rajem dla oka. Moim zdaniem kosteczki
cukinii, które w wyniku duszenia nabrały odcienia khaki, w połączeniu z intensywnie zieloną
natką pietruszki i
żółtym makaronem, pięknie prezentują się na talerzu. Tak więc nie mam nic do zarzucenia ani smakowi, ani wyglądowi potrawy.
(przepis pochodzi z książki "Nigellissima. Włoskie inspiracje" Nigelli Lawson)Składniki na 2 porcje200 g
makaronu casarecce2 łyżki
oliwy czosnkowej4
dymki1 duża
cukinia (o wadze 500 g)60 ml
białego wina wytrawnego lub
wermutupęczek
natki pietruszki3 łyżki startego
parmezanu2 łyżeczki
masłasól,
pieprzPrzygotowanie
Dymkę drobno posiekać.
Cukinię pokroić w kostkę o
boku ok. 1 cm. Przed krojeniem można
cukinię obrać lub pozostawić nieobraną. Nigella wybiera wersję "pomiędzy" i obiera ją w paski wzdłuż. Ja też tak zrobiłam.
Natkę pietruszki drobno posiekać.W garnku zagotować i posolić
wodę na
makaron. Casarecce ugotować al dente (ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).Na patelni rozgrzać na średnim ogniu
oliwę. Dodać
dymkę i, mieszając, podsmażać przez minutę.Dodać
cukinię. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Do
cukinii wlać
wino (lub
wermut) i poczekać aż odparuje.Następnie wsypać dwie łyżki
natki pietruszki i posolić. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić
cukinię przez 5 minut, aż zmięknie.
Makaron odcedzić, zachowując filiżankę
wody z garnka.Odcedzone casarecce przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zawartość patelni, a następnie
parmezan, 4 łyżki
wody z gotowania
makaronu i 2 łyżeczki
masła. Wymieszać starannie, dosypując resztę
natki pietruszki (odrobinę można zostawić do dekoracji). Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Wymieszać wszystko dokładnie. W razie potrzeby doprawić lub dodać jeszcze kilka łyżek
wody.Podawać od razu.Smacznego!