ßßß
Składniki:ok. 12 sztuk1 szklanka mąki pszennej¼ szklanki kakao (niesłodkiego)½ łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżek cukru2 jajka2 łyżki oliwyszczypta soli¼ szklanki pistacji¼ szklanki suszonych wiśnitabliczka deserowej czekoladyWykonanie:W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z oliwą i mieszając, powoli wsypujemy cukier. Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto będzie gęste. Pistacje kroimy na pół, czekoladę kroimy na mniejsze cząstki (ja kroiłam kostkę na pół) i razem z suszonymi wiśniami dodajemy do wymieszanego już ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy owal o długości około 25 cm i szerokości około 9 cm. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, możemy ją delikatnie zwilżyć olejem. Ciasto pieczemy w temp. 175°C przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto kroimy na 1-1,5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy biscotti po 10 minut z każdej strony. Gotowe!Bon appetit!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)