Wykonanie
Biszkopt stworzony na bazie
biszkopta rzucanego :) W tym przypadku jednak dodałam
kakao, zwiększyłam ilość
jajek oraz zdecydowałam się na dodanie odrobiny
proszku do pieczenia.
Biszkopt wyszedł puchaty i pyszny. Mocno
kakaowy :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki na tortownicę 22-24 cm6
jajekszczypta
soli1/2 szkl (100g)
mąki pszennej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanej3/4 szkl (160g)
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Obydwie przesiane
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao mieszamy i delikatnie powoli dodajemy do masy. Mieszamy
łopatką lub na najniższych obrotach miksera by masa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. Przekładać ulubionymi masami. Można również przed przełożeniem masami blaty lekko naponczować.Smacznego :)