ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

Biszkopt kakaowy....wykorzystywany do przekładania ,do tortów..itd.podpatrzony u Alexx ..Biszkopt wychodzi wysoki, puszysty..Ja przecięłam na trzy części i miałam dwa ciasta, ale o nich w następnych postach..
5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/10/947-biszkopt-kakaowy.html