Biszkoptkakaowy....wykorzystywany do przekładania ,do tortów..itd.podpatrzony u Alexx ..Biszkopt wychodzi wysoki, puszysty..Ja przecięłam na trzy części i miałam dwa ciasta, ale o nich w następnych postach..5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj5 pełnych łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szkl cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 pełne łyżki kakao1 cukier waniliowyszczypta soliOddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.