Wykonanie
Jakiś czas temu zapytałam na FB czy chcecie przepis na sam
biszkopt. Odpowiedzi były jednoznaczne, więc podaję. Z tego konkretnego
biszkoptu upiekłam tort motylek, dla mojej 4-letniej chrześnicy.
Składniki (tortownica 25 cm)8 jajszklanka (250 ml)
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ciemnego
kakaopół szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie :
Białka ubijamy z
cukrem, a następnie dodajmy po 1
żółtku nadal ubijając. Do osobnej miski przesiewamy
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Do ubitej piany delikatnie wsypujemy
mąki i mieszamy
łopatką (można też na najniższej prędkości robotem, ale przy takim sposobie
biszkopt udaje mi się przekroić tylko na 2 blaty).Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję
masłem i posypuję
bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.