Wykonanie
Moda na burgery nie mija… również u nas w domu! Jakiś czas temu przygotowywałam burgery po hiszpańsku z chorizo i jalapeno . Tam chorizo było dodatkiem, tym razem zostało zmielone i połączone z
mięsem – dla odmiany wieprzowym. Ta kombinacja totalnie podbiła moje
serce! W przeciwieństwie do
męża zamiast ładować sobie burgera do buły, postawiłam na otwartą wersję talerzową. Rozłożyłam wszystko na składniki pierwsze i wcinałam. Niebo w gębie. Niestety (albo stety ;) ) było mi dane zjeść tylko jednego burgera…bo kilka godzin po tym obiedzie postanowił na świecie pojawić się nasz cudowny synalek ;) A był to magiczny dzień – 01.02.2015r.:D

Składniki:6 burgerówBurgery:400 g mielonej
szynki wieprzowej200 g chorizo1 biała
cebulałyżeczka
przyprawy tex-mex (
cukier brązowy,
kminek,
czosnek,
skórka z cytryny,
pieprz kajeński,
sól,
chili,
papryka,
cebula,
oregano)1,5 łyżki
jogurtu naturalnegosólpieprzDodatki:
bułki do burgerów
ser cheddarsałata strzępiasta
pomidorulubione sosy np. remulada, barbecue
ketchupmajonezWykonanie:Burgery: Chorizo obieramy ze skóry i mielimy w maszynce.
Cebulę drobno siekamy.Do zmielonego chorizo dodajemy
mięso z
szynki,
cebulę i
jogurt. Przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
przyprawą tex-mex. Wyrabiamy dłonią i formujemy 6 kotletów.Kotlety grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron przez około 5 -7 minut.Dodatki:
bułki podgrzewamy na grillu, patelni lub w piekarniku.Kładziemy na talerzu spód
bułki, smarujemy ją ulubionymi sosami (u mnie remulad i
sos barbecue) i
majonezem. Kolejno kładziemy
mięso,
ser,
sałatę, polewamy
ketchupem i zamykamy drugą połową
bułki.Podajemy od razu.Smacznego!
