ßßß
Składniki:6 burgerówBurgery:400 g mielonej szynki wieprzowej200 g chorizo1 biała cebulałyżeczka przyprawy tex-mex (cukier brązowy, kminek, czosnek, skórka z cytryny, pieprz kajeński, sól, chili, papryka, cebula, oregano)1,5 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzDodatki:bułki do burgerówser cheddarsałata strzępiastapomidorulubione sosy np. remulada, barbecueketchupmajonezWykonanie:Burgery: Chorizo obieramy ze skóry i mielimy w maszynce. Cebulę drobno siekamy.Do zmielonego chorizo dodajemy mięso z szynki, cebulę i jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą tex-mex. Wyrabiamy dłonią i formujemy 6 kotletów.Kotlety grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron przez około 5 -7 minut.Dodatki: bułki podgrzewamy na grillu, patelni lub w piekarniku.Kładziemy na talerzu spód bułki, smarujemy ją ulubionymi sosami (u mnie remulad i sos barbecue) i majonezem. Kolejno kładziemy mięso, ser, sałatę, polewamy ketchupem i zamykamy drugą połową bułki.Podajemy od razu.Smacznego!