Wykonanie
Kochani, ten weekend obfitował w szalone pomysły, dobre jedzenie, spontaniczne reakcje i czas z najbliższymi. A
plan był kanapowy, no cóż nie wyszło. W tak aktywny czas średnio był czas aby stać przy garach ale, przyjaciele nie zawiedli i dali zastrzyk pozytywnych kulinarnych przekąsek i
napojów :) Tak więc po kolei Piątek : Najspokojniejszy z dni tak wiec można było podłubać i tak też się stało.Zalegliśmy z Mężem na kanapie i... dopadł nas głód. Więc jak głód to kanapeczki a jak kanapa to
piwko i TV. Tak więc pierwsze danieOkrągłe kanapki z sosami.Cóż potrzebujemy:porcja na 2 osoby:4 - 6 kromek
pieczywa tostowegojeden nie za duży
pomidorszyneczka w plastrach
ser żółtyodrobina
sałatymajonezjogurt naturalny ( Polecam Bakoma gęsty)
ketchuppaprykęziołaczosnekcebulewykałaczki
pieprzsólNiby proste a uroczo wyglądające na
stole danie. Zacznijmy od
sosów by się dobrze przegryzły i tak Sos 1:
Czosnkowy. Najbardziej chyba popularny i najłatwiejszy do zrobienia sos domowy. w proporcji 2:1 mieszamy
majonez i
jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, sporo
pieprzu, troszkę
ziół np prowansalskich,
sól. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy ( szczelnie obwiniać folią bądź zamknąć w pojemniku) do lodówki. Sos 2: Mexico
City. Do pikantnego
ketchupu dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę,
cebulę,
czosnek. Ja osobiście lubię to wszystko w jednolitej konsystencji wiec zmiksowane i przetarte przez sito. Kanapki przygotowujemy za pomocą szklanki, najlepiej wysokiej, wąskiej. Z
pieczywa, plastrów
szyki i
sera wykrajmy kółka.
Sałatę rwiemy na małe kawałeczki,
pomidora kroimy w plastry. Układamy na sobie na zmianę,
pieczywo,
szynkę,
ser,
pomidora, i
sałatę, wszystko przekładając cieniutką warstwą sosu. Na koniec spinamy wykałaczką. Poleca się jeść jak
kukurydzę, maczane w sosie.Smacznego.