Wykonanie
Mimo, że jestem zdecydowaną fanką
czereśni to nie pogardzę też
wiśniami :) A jak wiadomo
wiśnie doskonale komponują się z
czekoladą. A jako, że nabrałam ostatnio ochoty na brownie, to zrobiłam wersję właśnie z tymi
owocami. O samym brownie nie ma co się rozpisywać – kto jadł, ten wie o co chodzi ;) Jest po prostu wyjątkowo pyszne! A obecność kwaskowatych
wiśni doskonale co któryś kęs przełamuje
słodycz czekolady. Warto spróbować!
Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm200 g
czekolady mlecznej2 łyżki
kakao130 g
masła200 g
cukru4
jajka (M)łyżka ekstraktu
waniliowego½ łyżeczki
soli100 g
mąki60 g
płatków migdałowych250 g
wiśni (do środka)250 g
wiśni (na wierzch)Wykonanie:W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i
czekoladę. Dokładnie mieszamy, dodajemy
kakao i odkładamy, aby całość lekko przestygła.
Jajka ubijamy razem z
cukrem, ekstraktem
waniliowym i
solą na gęstą masę. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę z
masłem.Mieszamy łyżką i dosypujemy przesianą
mąkę. Na koniec dosypujemy
płatki migdałowe i wydrylowane
wiśnie.Spód i boki blachy smarujemy
masłem i wylewamy ciasto. Na wierzch kładziemy
wiśnie.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w kwadraciki.Smacznego!