Wykonanie
...czyli brownies, po szybkim przeglądzie lodówki wzbogacone o
serek i
wiśnie :)Ma bardzo bogate wnętrze i jest przepyszne! Najlepsze dobrze schłodzone. Polecam!
źródło inspiracji:' Ciasta i desery. Gotowanie krok po kroku ', wyd.Wydawnictwo RM200 g
masła250 g
czekolady o zawartości
kakao minimum 50%200 g + 2 łyżki drobnego
cukru140 g + płaska łyżka
mąkiszczypta
soli5
jajek2 łyżki ekstraktu z
waniliiszklanka
orzechów włoskich, grubo siekanychszklanka
wiśni z
syropu, osączonych250 g
serka kremowegoDo rondelka włożyć pokrojone
masło, następnie kawałki
czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Dodać 200 g
cukru i mieszać 2 minuty. Przelać masę do innego naczynia i odstawić na około 10 minut. Następnie kolejno dodawać 4
jajka, energicznie ubijając. Dodać łyżkę ekstraktu i ponownie ubić. Przesiać
mąkę wymieszaną z
solą, mieszać do połączenia składników. Następnie dodać posiekane
orzechy i ponownie wymieszać.
Serek dokładnie utrzeć z
jajkiem, 2 łyżkami
cukru, łyżką
mąki i ekstraktem.Blachę (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać większość masy brownies, na wierzch wyłożyć masę z
serka i
wiśnie, polać pozostałą masą.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić w otwartym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.Smacznego!