ßßß Cookit - przepis na Sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami

Sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami

nazwa

Wykonanie

Tego brownies miało nie być na blogu. Tak zdecydowałam po zjedzeniu jednego kawałka. Brownies uwielbiam, za jego prawie półpłynną konsystencję i smak. Tym razem chyba za długo je piekłam (nie wiem, czy przypadkiem nie pomyliłam się w nastawieniu zegara), bo zawsze staram się piec je nawet krócej niż w przepisie. Wyszło po prostu gniotowate. Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy to kolejne osoby próbujące tego wypieku nie kryły swojego zachwytu i sięgały po kolejne, mocno orzechowe kawałki. Brownies znikło szybciej niż się spodziewałam.
100 g orzechów pecan(można zastąpić orzechami włoskimi)
100 g ciemnej czekolady(70 % ziarna kakaowego), połamanej
100 g masła, miękkiego
200 g jasnego cukru muscovado lub brązowego(light soft brown)
2 duże jajka, roztrzepane
100 g mąki, przesianej
masa serowa:
1 duże jajko
150 g serka (cream cheese)
40 g cukru
1 łyżka mąki
Piekarnik podgrzewamy do 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 18 cm.
Orzechy prażymy przez 10 min w nagrzanym piekarniku (można to pominąć).
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą wodą. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy, do wystygnięcia.
Uprażone orzechy grubo siekamy.
Masło i cukier ucieramy. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze mieszając oraz mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy orzechy.
By zrobić masę serową, mieszamy wszystkie składniki, aż się połączą.
Masę czekoladową przekładamy do foremki i wygładzamy. Na wierzch masy kładziemy łyżką "placki" z sera i za pomocą patyczka do szaszłyków lub końcówki łyżeczki "mieszamy" ser do powstania efektu marmuru.
Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/01/sernikowo-marmurkowe-brownies-z.html