Wykonanie
Jeszcze jakiś czas temu myślałam, że sernik to sernik. Wiadomo, że co kuchara to inny przepis ale w każdym można było spodziewać się
sera,
jajek, i odrobiny
mąki. Ostatnio pod wpływem różniastych pomysłów sama wkręciłam się wymyślanie serników, które smakiem dość mocno odbiegają od klasycznej wersji. Dziś poczułam ochotę na batonik, który przywołuje wspomnienia szkolne...ciekawe, że pomyślałam o nim po powrocie z balu karnawałowego mojego 8 letniego syna;) W każdym razie zaczęłam knuć do czego można by wykorzystać moje niegdyś ulubione przekąski i postanowiłam zaryzykować, zwłaszcza, że w mojej głowie od razu pojawiła się niosąca nadzieję na coś dobrego nazwa. Sernik bajeczny wyrósł pięknie...ale po kolei:)Oto składnikiNa podkład:100 g
masła (miękkiego)3 łyżki
cukru1
jajko1 łyżka
kakaogarść posiekanych
orzechów włoskich (mogą być laskowe)1 szklanka
mąkiNa masę
serową:1 kg mielonego
sera (z wiaderka)250 g
serka mascarpone3 batoniki bajeczne6
jajek0,5 szklanki
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejZaczynamy od ciasta na spód. Tym razem zrobiłam kruche ciasto z dodatkiem
orzechów i
kakao ale w przepisie na sernik a'la czarny las .można także skorzystać z szybszej wersji i po prostu
masło połączyć z kakaowymi
ciasteczkami jak
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami przewidzianymi na podkład (ciasto powinno
mieć konsystencję plasteliny). Teraz lekko je rozwałkujemy i przenosimy na dno tortownicy dociskając tak aby pokryło dokładnie całą powierzchnię.Umieszczamy je na ok. 20 min. w piekarniku (ustawionym na 170 stopni). To dobry moment aby roztopić nasze bajeczne (ja to robię w mikrofali).
Po 20 min. wyjmujemy tortownicę i studzimy spód a w tym czasie przygotowujemy masę
serową.
Ser miksujemy z
żółtkami i z
cukrem (
białka oddzielamy do osobnej miski, w której
potem ubijemy pianę). Następnie dodajemy
serek mascarpone, batoniki w lekko płynnej formie i
mąki. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite
białka i łączymy je z masą już bardzo delikatnie mieszając (najlepiej dużą łyżką).Masę
serową przekładamy na ostudzony spód i umieszczamy w piekarniku na ok. godzinę.Sernika nie wyciągamy z piekarnika aby zbytnio nie opadł. Możemy uchylić drzwiczki i wyłączyć piekarnik a ciasto pozostawić jeszcze przez chwilę. Następnie wkładamy je do lodówki.Aby wykończyć nasze dzieło, polewamy je
czekoladą.I jak Wam smakuje?