ßßß Cookit - przepis na gołąbki z kaszą gryczaną

gołąbki z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA GŁÓWNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
gołąbki z kaszą gryczaną
Polecam przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi..Potrawa nie tylko na Wigilię ale także miła odmiana dla tradycyjnych gołąbków..
Produkty:
1 włoska kapusta /średnia/
1 woreczek kaszy gryczanej
20 dag suszonych grzybów można dodać + 20 dag pieczarek/wówczas można dodać mniej grzybów suszonych..
1 cebula
2 jajka
1-2 łyżki masła
sól.pieprz
dodatkowo sos grzybowy..
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól.pieprz
2 łyzki śmietany
Wykonanie:
Grzyby suszone płuczemy i moczymy minimum 1 h przed gotowaniem..Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu z solą na tyle by powstało nam dość dużo wywaru grzybowego..Grzyby odcedzamy wodę dzielimy na trzy części i jedną część dajemy do garnka wlewamy nieco wody solimy jeżeli jest mało słona dajemy łyżeczkę wegety i woreczek z kaszą i gotujemy 25 minut od zagotowania na małym ogniu..Cebulę oraz grzyby drobno kroimy.. na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulkę szklimy.Następnie pokrojone grzyby..+ ewentualnie pieczarki.Smażymy około 5 minut..doprawiamy solą i pieprzem..Do miski wkładamy ugotowany i przestudzona kaszę gryczaną.dodajemy przesmażone grzyby z cebulką ..wbijamy dwa jajka i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem..
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy /identycznie jak na zwykłę gołabki..Na każdy liść nakładamy farsz ..zwijamy..ciasno układamy w żaro naczyniu..na dnie dając trochę masła i liście..Przykrywamy liśćmi i trochę masła..zalewamy wywarem z grzybów 1 częścią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 h..
Sos:
Masło roztapiamy .dajemy mąkę mieszamy i wykonujemy klasyczną zasmażkę .zalewamy wywarem z grzybów ..na końcu dodajemy śmietanę zahartowaną gorącym sosem..
Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym ..
Powiązany przepis:
wiśniowa panienka
sałatka z tuńczykiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/golabki-z-kasza-gryczana