Wykonanie
Dostałam niedawno przepis na domową pizzę bez
drożdży – po pierwszym wypróbowaniu i lekkiej modyfikacji
powiem tyle: rewelacyjna alternatywa, dla tych, którym chodzi po głowie pyszna domowa pizza, a nie mają czasu lub cierpliwości, żeby czekać, aż
ciasto drożdżowe urośnie. Samo ciasto jest bardziej miękkie i puszyste niż tradycyjne ciasto na pizze, smakuje też bardziej jak placek, ale z ulubionymi pizzowymi dodatkami można naprawdę wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny. W każdym razie u nas ten przepis wchodzi na stałe do obiadowego menu:) Dzięki, Ula:)Co nam będzie potrzebne:– 2 szklanki
mąki pszennej– 1/3 szklanki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego– 2/3 szklanki
mleka– 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia– 1 łyżeczka
cukru– szczypta
soli– suszone
zioła – ja dodałam 2 łyżki
oregano- ulubione dodatki do pizzy:
sos pomidorowy,
zioła,
ser,
szynka,
salami,
pieczarki itd.Przygotowanie:do miski wsypujemy wszystkie składniki i wstępnie zagniatamy ciasto, po czym przekładamy na stolnicę i zagniatamy, aż będzie elastyczne (jeśli będzie się zbyt mocno kleić można podsypać lekko
mąką)zagniecione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek (mi bardziej smakowała pizza na cieńszym cieście, była chrupiąca, ale tak naprawdę od Was zależy grubość
spodu, pamiętajcie tylko, że podczas pieczenia on nieco urośnie)
rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy ulubione dodatki (pamiętajcie, żeby
ser kłaść na samym początku, przed wszystkimi innymi składnikami, albo na kilka minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika, inaczej się po prostu wysuszy i nie będzie się ciągnął)
pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 170ºC przez 15-20 min, aż wszystko się ładnie przyrumieniSmacznego:)))
KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments