ßßß Cookit - przepis na baklawa z manufaktury na Korfu i przepis na ciasto filo

baklawa z manufaktury na Korfu i przepis na ciasto filo

nazwa

Wykonanie

Po przeglądzie tradycyjnych greckich potraw czas na tradycyjny deser. Czym byłaby grecka kuchnia bez baklawy?
Oczywiście, baklawę jada się nie tylko tutaj, znana jest w innych kuchniach również, ale ta, na którą trafiłam na Korfu, a ściśle w mieście Korfu, to prawdziwie mistrzowskie jej wydanie.
Pochmurny dzień, a więc wyprawa do stolicy. Błąkam się bez celu uliczkami miasta, nasycam klimatem i pięknem zakątków, i nagle trafiam na maleńką cukiernię. Staję przed witryną i słyszę komentarz przechodnia: 'A przed sklepem z ciastkami kolejka, jak zwykle!'
Witryna przebogata, przyciągająca uwagę kolorami, kształtami i ozdobami na ciastkach.
A ciastka, wszystkie to tradycyjne miejscowe wyroby. Właścicielka i artystka, duża, postawna kobieta o bujnych kręconych włosach, cała w czerni, chętnie zdradza sekrety robienia baklawy, które skrzętnie notuję i postanawiam zabrać się za ten deser zaraz po powrocie.
Właścicielkę można dojrzeć w głębi sklepu.
Smaki baklawy to pełen wachlarz pyszności. Są figowe, orzechowe, daktylowe, co kto sobie wymarzy. A dla wegan wariant wegański, bez masła, z oliwą.
Kupiłam mnóstwo, wypróbowałam wszystkie najlepsze smaki i dzięki temu doskonale wiem, o czym piszę.
Baklawa pakowana jest w specjalne pudełka, można ją spokojnie zabrać z sobą, a jest to w jej przypadku bardzo ważne, bo ocieka syropem i trudno byłoby ją spakować.
Ta na zdjęciu powyżej to właśnie baklawa wegańska.
A to tradycyjna orzechowo - pistacjowa z miodem.
Baklawa typowo miejscowa, czyli z Korfu, z trzema tradycyjnymi owocami Korfu: kumkwatem, kardamonem i figą.
To jest baklawa czekoladowa, a ta poniżej to daktylowa, czyli zmielone daktyle z miodem i masłem, obtoczone w wiórkach kokosowych.
A jak się robi baklawę?
Wracamy do ciasta filo, bo to jest podstawa.
Warstwy tego ciasta smaruje się klarowanym masłem, przekłada warstwami nadzienia, różnego, w zależności, od rodzaju baklawy, nasącza miodem, albo, tak jak kiedyś robiłam na warsztatach z kuchni wschodniej, wodą różaną, i piecze.
Ciasto filo, czyli PETOURO:
Składniki:
3 kubki mąki pszennej
1/4 kubka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 - 3 krople octu albo soku z cytryny
1 i 1/2 kubka letniej wody
Jak zrobić:
1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier, oliwę, cytrynę i trochę wody. Wyrabiaj, aż uzyskasz ciasto o średniej gęstości.
2. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
3. Rozwałkuj na naprawdę cienkie listki. Używaj do baklawy i wypieków wytrawnych.
KOMENTARZ: z tego, co usłyszałam i przeczytałam, ciasto nie jest łatwe do zrobienia i zdecydowanie lepiej i prościej jest używać ciasta gotowego.
Co do przepisu na baklawę, wkrótce dokładny opis, step by step, jak zrobić samemu ten deser.
Jeszcze raz cały zestaw.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/06/baklawa-z-manufaktury-na-korfu-i.html