Wykonanie
Po przeglądzie tradycyjnych greckich potraw czas na tradycyjny deser. Czym byłaby grecka kuchnia bez baklawy?Oczywiście, baklawę
jada się nie tylko tutaj, znana jest w innych kuchniach również, ale ta, na którą trafiłam na Korfu, a ściśle w
mieście Korfu, to prawdziwie mistrzowskie jej wydanie.Pochmurny dzień, a więc wyprawa do stolicy. Błąkam się bez celu uliczkami miasta, nasycam klimatem i pięknem zakątków, i nagle trafiam na maleńką cukiernię. Staję przed witryną i słyszę komentarz przechodnia: 'A przed sklepem z
ciastkami kolejka, jak zwykle!'Witryna przebogata, przyciągająca uwagę kolorami, kształtami i ozdobami na ciastkach.A
ciastka, wszystkie to tradycyjne miejscowe wyroby. Właścicielka i artystka, duża, postawna kobieta o bujnych kręconych włosach, cała w czerni, chętnie zdradza sekrety robienia baklawy, które skrzętnie notuję i postanawiam zabrać się za ten deser zaraz po powrocie.
Właścicielkę można dojrzeć w głębi sklepu.Smaki baklawy to pełen wachlarz pyszności. Są
figowe,
orzechowe,
daktylowe, co kto sobie wymarzy. A dla wegan wariant wegański, bez
masła, z
oliwą.Kupiłam mnóstwo, wypróbowałam wszystkie najlepsze smaki i dzięki temu doskonale wiem, o czym piszę.
Baklawa pakowana jest w specjalne pudełka, można ją spokojnie zabrać z sobą, a jest to w jej przypadku bardzo ważne, bo ocieka
syropem i trudno byłoby ją spakować.
Ta na zdjęciu powyżej to właśnie baklawa wegańska.
A to tradycyjna
orzechowo - pistacjowa z
miodem.
Baklawa typowo miejscowa, czyli z Korfu, z trzema tradycyjnymi
owocami Korfu: kumkwatem,
kardamonem i
figą.
To jest baklawa czekoladowa, a ta poniżej to daktylowa, czyli zmielone
daktyle z
miodem i
masłem, obtoczone w wiórkach
kokosowych.
A jak się robi baklawę?Wracamy do
ciasta filo, bo to jest podstawa.Warstwy tego ciasta smaruje się klarowanym
masłem, przekłada warstwami nadzienia, różnego, w zależności, od rodzaju baklawy, nasącza
miodem, albo, tak jak kiedyś robiłam na warsztatach z kuchni wschodniej,
wodą różaną, i piecze.
Ciasto filo, czyli PETOURO:Składniki:3
kubki mąki pszennej1/4 kubka
oliwy1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru2 - 3 krople
octu albo
soku z cytryny1 i 1/2 kubka letniej
wodyJak zrobić:1. Wsyp
mąkę do miski, dodaj
sól,
cukier,
oliwę,
cytrynę i trochę
wody. Wyrabiaj, aż uzyskasz ciasto o średniej gęstości.2. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.3. Rozwałkuj na naprawdę cienkie listki. Używaj do baklawy i wypieków wytrawnych.KOMENTARZ: z tego, co usłyszałam i przeczytałam, ciasto nie jest łatwe do zrobienia i zdecydowanie lepiej i prościej jest używać ciasta gotowego.Co do przepisu na baklawę, wkrótce dokładny opis, step by step, jak zrobić samemu ten deser.
Jeszcze raz cały zestaw.