Wykonanie
Dzisiaj zupełna nowość – galette :) To taki rodzaj tarty, który nie wymaga żadnej formy, bo boki ciasta zawijane są na górę :) Ciasto jest kruche. Ilość kombinacji nadzienia jest w zasadzie nieskończona, u mnie na początek mix
figowo-
brzoskwiniowy :) ale spodziewajcie się kolejnych, bo myślę, że ten rodzaj deseru będzie u mnie w domu prawdziwym
hitem :)
Składniki:Ciasto:160g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli30ml
oliwy z oliwek90ml lodowatej
wody1 łyżeczka
soku z cytrynyNadzienie:3 małe
brzoskwinki3 duże
figi1 łyżeczka
brązowego cukru /
stewii1 łyżeczka
mąki kukurydzianejDodatkowo:2 łyżeczki
mioduWykonanie:Ciasto:
mąkę i
sól wsypujemy do miski miksera. Mieszając, powoli wlewamy
oliwę, następnie dolewamy
wodę i
sok z cytryny. Miksujemy dopóki ciasto się nie połączy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Nadzienie:
Brzoskwinie i
figi kroimy w ósemki i przekładamy do miski. Posypujemy
cukrem /
stewią oraz
mąką kukurydzianą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy dopóki ciasto się nie schłodzi.Z ciasta wałkujemy na posypanej
mąką stolnicy duży okrąg o grubości ok. 1 cm. Na środku układamy
owoce, pozostawiając wolne boki do zawinięcia. Następnie zawijamy boki ciasta do środka, tak by farsz nam nie wypłynął.
Miód podgrzewamy w mikrofali przez około 5-10 sekund, po czym smarujemy nim z wierzchu
owoce i ciasto. Możemy również posypać ciasto odrobiną
cukru.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy przez ok 45-50 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni.Podjemy na ciepło lub zimno.Smacznego!
Przepis znaleziony tutaj.