Wykonanie
Karkówka pieczona w
keczupie to bez wątpienia jeden z moich ulubionych
mięsnych przepisów. Większość osób zalewa
mięso ogromną ilością
keczupu i
majonezu - w tym przepisie spodobało mi się to, iż znacznie ograniczono ilość tej zalewy i że wcześniej marynuje się
karkówkę w aromatycznych przyprawach. Naprawdę wystarczy kilka łyżeczek
keczupowo-majonezowej mieszanki- plastry
mięsa po upieczeniu będą soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Przepis znalazłam tutaj (odrobinę go zmodyfikowałam). Polecam, smacznego:)Polecam też
karkówkę pieczoną w
miodowo-musztardowej marynacie:)dwa duże plastry
karkówki,kilka łyżeczek
keczupu i
majonezu plus łyżeczka
musztardy na marynatę:3-4 łyżki
oleju,1-2 łyżki
octu balsamicznego,2 ząbki
czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,łyżeczka
majeranku,po 3/4 łyżeczki mielonej
kolendry i
rozmarynu,½ łyżeczki
ostrej papryki,ziarenko
ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól,
pieprzSkładniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej
mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie
karkówkę obsmażyć z obu stron na patelni (kilka minut). Przełożyć do żaroodpornego naczynia (można dodać
cebulę z marynaty), posmarować
keczupem,
majonezem i
musztardą - plastry muszą być dość grubo posmarowane i całe zakryte zalewą. Przykryć naczynie i piec około 45 minut w 190 stopniach, po tym czasie można odkryć naczynie i pozwolić, aby
mięso się zarumieniło (jeszcze 10-15 minut).