Wykonanie
Wychowywałam się w rodzinie
pieczarkarzy więc żadne wydanie
pieczarki nie jest mi obceTo jest chyba najpopularniejsze, zaraz obok zapiekanek. Można je podawać w cieście naleśnikowym lub w
waflu. Jeżeli chcemy je podać w
waflu, farsz musi być bardzo mokry, czyli smażymy
pieczarki tylko do momentu aż puszczą
wodę i nie odparowujemy jej. Farsz wykładamy równomiernie na
wafle i czekamy aż staną się na tyle elastyczne żeby je zwinąć. Zwijamy, dzielimy na części i dalej smażymy jak zwykłe krokiety, obtaczamy w
jajku,
bułce tartej i smażymy. Ta wersja jest mniej pracochłonna na=iż smażenie naleśników.Ciasto naleśnikowe:3 szklanki
mąki2 szklanki
mleka odtłuszczonego1 szklanka
wodypół łyżeczki
soliFarsz:600g
pieczarek1
cebulasólpieprzstarty ser żółtyDo smażenia:
jajkobułka tartaolejSkładniki na ciasto miksujemy lub roztrzepujemy trzepaczką do momentu osiągnięcia gładkiej masy. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu!).
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, zrumieniamy na łyżce
masła.
Pieczarki trzemy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do
cebuli. Zależnie od tego czy chcemy krokiety w
waflu czy w naleśniku, smażymy farsz do momentu puszczenia
wody (
wafel) lub dopóki
woda odparuje w całości (naleśnik). Doprawiamy. Wykładamy farsz na wafel/naleśnik i posypujemy
żółtym serem. Ewentualnie jeśli mamy czas, studzimy farsz, mieszamy go z
serem i dopiero wykładamy. Krokiety zwijamy, obtaczamy w
jajku,
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju.Smacznego!Powiązane wpisy:Roladki wołowe z
pieczarkami i
czosnkiemFaszerowane ćwiartki z
kurczakaPierogi cz. V (farsz
cukiniowy)Chrupiący
kurczak w panierce Panko