ßßß Cookit - przepis na Razowe pierniki.

Razowe pierniki.

nazwa

Wykonanie

Pieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. Drugi przepis (o ile wyjdzie) będzie już mniej tradycyjny, planuję trochę poeksperymentować.
Składniki na kilkadziesiąt sztuk:
550 g mąki pszennej razowej,
2/3 szklanki mąki pszennej typ 405
300 g miodu naturalnego, lejącego
70 - 100 g drobno zmielonego ksylitolu
120 g masła,
1 jajko,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki).
szczypta soli
Domowa przyprawa korzenna:
cynamon mielony (4 łyżeczki),
goździki mielone (2 łyżeczki),
kardamon mielony (2 łyżeczki),
gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka),
kolendra mielona (1/2 łyżeczki)
imbir mielony (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
1. Masło topimy z ksylitolem.
2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem.
3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty.
4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach.
5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami.
**************************************************************************
LUKIER
Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych:
Żółty - kurkuma
Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki
Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku.
Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka
Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie lukier np. sokiem z buraka. Dodajcie wtedy więcej pudru z ksylitolu. Jeśli zdecydujecie się jednak na zakup gotowych kolorów, koniecznie przeczytajcie mój wpis o bezpiecznych barwnikach w żywności - klik .
**************************************************************************
DODATKI
Jak widzicie na zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także:
rodzynek,
suszonej żurawiny
pestek słonecznika czy dyni,
skórki z cytryny/pomarańczy/limonki,
zmielonych orzechów
wiórków kokosowych.
Miłej zabawy! :)
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/12/razowe-pierniki.html