ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu, żuru, ani innej zupy. U nas zupę grzybową gotuje się raz do roku, właśnie na Święta. Ale na blogu znajdziecie też inne zupy, które możecie podać w czasie Wigilii:
Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut + moczenie grzybów
Składniki:
2000 ml wody
2 szklanki suszonych grzybów
3 marchewki
2 pietruszki
spory kawałek selera
1 duża cebula
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka domowej vegety
sól morska
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy je wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin, do namoczenia.
Po tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Z zupy wyjmujemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera, ziarenka pieprzu, ziela i listki. Resztę dokładnie blendujemy. Zupę, jeśli uznacie za stosowne, dosmaczamy.
Podajemy z łazankami lub czystą, bez żadnych dodatków, tylko posypujemy natką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/wigilijna-zupa-grzybowa.html