ßßß
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu, żuru, ani innej zupy. U nas zupę grzybową gotuje się raz do roku, właśnie na Święta. Ale na blogu znajdziecie też inne zupy, które możecie podać w czasie Wigilii:Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasieZupa czosnkowa z ziołowymi grzankamiCzerwony barszcz wigilijny na zakwasie
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 40 minut + moczenie grzybówSkładniki:2000 ml wody2 szklanki suszonych grzybów3 marchewki2 pietruszkispory kawałek selera1 duża cebula3 listki laurowekilka ziarenek ziela angielskiegokilka ziarenek czarnego pieprzu1 łyżka domowej vegetysól morskaolej do smażeniaposiekana natka pietruszki do posypania