Wykonanie
Przygotowanie takiego
bulionu zajmuje trochę czasu, ale nie można porównać go z gotową kostką warzywną kupioną w sklepie. Taki
bulion możemy przygotować w większej ilości i przechowywać przez 4-5 dni w lodówce, używać do przygotowania zup lub
sosów. Można również pić sam - bardzo wzmacnia i odżywia!, a ugotowane warzywa wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej lub zjeść ciepłe jako dodatek do innych potraw.
Składniki:3
marchewki2
pietruszki1/2 średniego
selera1/2 średniej
cebuli1 średniej wielkości
por3-4 średnie ząbki
czosnku2
listki laurowekilka ziaren
czarnego pieprzu3-4 ziarna
ziela angielskiegokilka gałązek
natki świeżej
pietruszkisól morskaświeży
pieprz z moździerza2 litry
wodyPrzygotowanie:Umyte
marchewki,
pietruszki,
seler kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe umyte warzywa, dodajemy ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego, zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku
solą i ewentualnie
pieprzem. Odcedzamy.Wrzący
bulion można też wlać do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Tak zawekowane można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez 3-4 miesiące.