Wykonanie
Składniki suche:500 g
mąki1 łyżeczka
sody2,5- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g
cukru trzcinowego (lub białego)2 łyżki
cukru waniliowego2 (2 x 100 g) tabliczki
czekolady (
mleczna i gorzka lub dwie
mleczne)szczypta
soliSkładniki mokre:200 ml
mleka250 ml
jogurtu naturalnego150 g
masła (rozpuszczone i lekko przestudzone)2
jajkaPrzygotowanie:Suche składniki mieszamy w większej misce i dodajemy do nich posiekaną
czekoladę.Mokre roztrzepujemy w mniejszej misce ( do
jajek nie dolewamy gorącego
masła... jeśli nie chcemy uzyskać jajecznicy).Łączymy suche i mokre krótko mieszając (pamiętając że muffiny nie lubią długiego mieszania).Formy na muffiny napełniamy do wysokości 3/4 i pieczemy 15-20 min w temperaturze 200 st (czas zależny od wielkości foremek).Wyciągamy z foremek po przestudzeniu :)