ßßß
cornmeal sweet bread, dried apricots
To jest właśnie wspaniałe w blogowaniu. Kiedy myślę, że nie znajdę już czegoś lepszego, zawsze pojawia się nowy przepis, który wypróbowuję, a następnie się zachwycam i zapisuję w pamięci na lata. Tak stało się dzisiaj z tym chlebkiem, który może wygląda niepozornie, jednak w smaku zachwyca. Przypomina mi nieco scones, jednak przebija się tu charakterystyczny delikatny smak mąki kukurydzianej, a choć masła w wypieku jest niewiele, czuć je wyraźnie. Czyli, podsumowując - chlebek słodki, kruchy, maślany i miękki. Czego chcieć więcej? Ja nie wiem.Poza dzisiejszym porankiem robiłam go już kilka razy, a także poleciłam kilku znajomym. Z czystym sumieniem przekazuję przepis Wam i tak samo - zachęcam do spróbowania. :)
/5 porcji - 1 wielkości mojej kokilki/- 175g mąki kukurydzianej- 125g mąki żytniej- 45g cukru trzcinowego- 250 ml mleka- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 1 jajko- 45g masła + do natłuszczenia foremek-szczypta soliW misce mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ubijamy jajko z roztopionym, lekko ostudzonym masłem i mlekiem. Składniki suche wsypujemy do mokrych, mieszamy, a następnie nakładamy ciasto do natłuszczonych foremek. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. Jemy solo lub podajemy ze słodkimi dodatkami.Inspiracja