ßßß Cookit - przepis na Finska zupa jarzynowa- Kesäkeitto

Finska zupa jarzynowa- Kesäkeitto

nazwa

Wykonanie

Cos z Finlandii na rozgrzewke w chlodne dni.
Dla 4 osob:
200 g kartofli
1 cebula
2 marchewki
700 g mrozonego kalfiora
sol, bialy pieprz mielony
50 g mrozonego szpinaku
600 ml mleka
25 g maki
150 g mrozonego groszku
100 g krewetek z zalewie
peczek koperku
2 lodyzki pietruszki
150 g rzodkiewek
Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno posiekac. Marchewki obrac i pokroic w kostke. Wlozyc do wrzacej osolonej wody (woda powinna przykryc warzywa) i dodac kalafior, gotowac przez 5 minut. Dodac szpinak. 100 ml mleka wymieszac z maka. Pozostale mleko wlac do zupy, dodac mleko z maka i wymieszac. Dodac groszek, wymieszac, gotowac 10 minut. Krewetki wyjac z zalewy, umyc i osaczyc na sicie. Pietruszke i koperek umyc, drobno posiekac. Rzodkiewki umyc i pokroic w cienkie talarki. Zupe doprawic do smaku pieprzem i sola. Dodac 3/4 posiekanego koperku. Zupe przelac do talerzy, na wierzchu poukladac plasterki rzodkiewek i krwetki. Posypac pozostalym koperkiem i pietruszka.
Prrzepis dodaje do akcji:
Przepis z: "Laura" nr z pocztaku wrzesnia 2015 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/11/Finska-zupa-jarzynowa-Keskeitto.html