ßßß
Na spód:150 g mąki pszennej tortowej100 g masła50 g cukru1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNa masę serową :1 kg sera twarogowego ( trzykrotnie mielonego). Im bardziej tłusty będzie ser, tym cięższy -lepszy- sernik.150 g cukru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany6 jajek4 łyżki mąki ziemniaczanejotarta skórka z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyNa mus malinowy:250 g malin (mogą być mrożone)6-8 łyżek cukru1 łyżka wodyMaliny umieścić w garnku wraz z cukrem i wodą. Utrzeć blenderem na mus. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż owoce odparują i całość osiągnie konsystencję gęstej konfitury. (Mrożone maliny zagotowujemy bez wcześniejszego rozmrażania, wystarczy wstępnie podgotować przez zblenderować.)Masło rozpuścić.Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną skórkę i sok z cytryny. Cały czas ocierając, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.Na wierzchu sernika układamy za pomocą łyżki przygotowana wcześniej konfiturę - mus malinowy. Patyczkiem rozciągamy ją, tworząc dekoracyjne wzorki.Sernik pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę przy uchylonych drzwiczkach.Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.Piekłam w formie o średnicy 24 cm.