Wykonanie
Ta zupa to bogactwo kolorów i smaków. Jest pełna przeróżnych warzyw, a lekka pikanteria przypraw zrównoważona jest dodatkiem
mleka kokosowego. Polecam tę pożywną i błyskawiczną w przygotowaniu zupę.
olej do smażenia1-2 łyżeczki żółtej pasty
curry (1 łyżeczka = zupa łagodna, 2 łyżeczki = zupa lekko pikantna)1 łyżeczka
przyprawy curry1 litr
bulionu warzywnego lub drobiowego1 mała puszka
mleka kokosowego (ok. 165-200 ml)1-2 duże
ziemniaki - obrane, pokrojone w niedużą kostkę1/2 małego
kalafiora - podzielonego na różyczki1
marchewka - obrana, pokrojona w kostkę1/2
czerwonej papryki - pokrojonej w kostkęok. 150 g (2/3 szklanki)
mrożonego zielonego groszkuok.150 g świeżej lub mrożonej
zielonej fasolki szparagowej - pokrojonej na kawałki długości ok. 4 cm1 duży ząbek
czosnku - obrany, posiekany2 łyżki siekanej
natki pietruszki1 łyżka
soku z limonki lub
cytrynyew.
sól do smakuew.
mąka pszenne do zagęszczenia zupyW garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy, mieszając, na 2-3 łyżkach
oleju żółtą pastę
curry i
przyprawę curry. Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki, mieszamy. Po 1 minucie zalewamy
ziemniaki bulionem i dodajemy wszystkie warzywa oraz
mleko kokosowe.Zupę gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 20 minut, aż warzywa będą ugotowane.Do ugotowanej zupy dodajemy
sok z limonki i w razie potrzeby doprawiamy zupę
solą.Zupę można zagęścić, dodając do niej 2-3 łyżki
mąki pszennej rozmieszanej w 2-3 łyżkach
wody. Po dodaniu
maki z
woda zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze 2 minuty.