ßßß Cookit - przepis na Kolorowa warzywna zupa curry z mlekiem koksowym

Kolorowa warzywna zupa curry z mlekiem koksowym

nazwa

Wykonanie

Ta zupa to bogactwo kolorów i smaków. Jest pełna przeróżnych warzyw, a lekka pikanteria przypraw zrównoważona jest dodatkiem mleka kokosowego. Polecam tę pożywną i błyskawiczną w przygotowaniu zupę.
olej do smażenia
1-2 łyżeczki żółtej pasty curry (1 łyżeczka = zupa łagodna, 2 łyżeczki = zupa lekko pikantna)
1 łyżeczka przyprawy curry
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 165-200 ml)
1-2 duże ziemniaki - obrane, pokrojone w niedużą kostkę
1/2 małego kalafiora - podzielonego na różyczki
1 marchewka - obrana, pokrojona w kostkę
1/2 czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę
ok. 150 g (2/3 szklanki) mrożonego zielonego groszku
ok.150 g świeżej lub mrożonej zielonej fasolki szparagowej - pokrojonej na kawałki długości ok. 4 cm
1 duży ząbek czosnku - obrany, posiekany
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
ew. sól do smaku
ew. mąka pszenne do zagęszczenia zupy
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy, mieszając, na 2-3 łyżkach oleju żółtą pastę curry i przyprawę curry. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy. Po 1 minucie zalewamy ziemniaki bulionem i dodajemy wszystkie warzywa oraz mleko kokosowe.
Zupę gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 20 minut, aż warzywa będą ugotowane.
Do ugotowanej zupy dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby doprawiamy zupę solą.
Zupę można zagęścić, dodając do niej 2-3 łyżki mąki pszennej rozmieszanej w 2-3 łyżkach wody. Po dodaniu maki z woda zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Kolorowa-warzywna-zupa-curry-z-mlekiem-koksowym.html