Wykonanie
Po fali upałów przyszedł w końcu chłodniejszy dzień, więc to dobry moment, żeby podzielić się z
Wami przepisem na krem z
kalafiora.Przygotowałam go w super prostej wersji, bez
wywaru,
bulionu i zbędnego ambarasu. Proste składniki -
marchewka,
kalafior, świeże
zioła... A efekt? Naprawdę udany!Polecam wszystkim, ponieważ zupa jest lekka, wegańska i, oczywiście, bezglutenowa, bo jemy ją bez mącznych dodatków. Sama w sobie jest wystarczająco sycąca. :)Dodałam do niego mieszankę ośmiu
ziół Frosty (nie, to nie jest lokowanie produktu), która wypuściła ostatnio mrożone
zioła w wygodnej formie. Oczywiście możecie zastąpić je świeżymi, albo, w ostateczności, suszonymi, ale takie mrożone to wygoda - już posiekane, pomieszane i długo można je przechowywać. Sama do tej
pory mroziłam tylko
koperek, ale chyba zacznę mrozić jak leci. ;)

Składniki:jeden duży
kalafiorjedna duża
marchewkamieszanka mrożonych
ziół z
czosnkiem lub ulubione świeże
zioła i ząbek
czosnkuspora szczypta
currysól do smaku
Kalafiora i
marchewkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odlewamy warzywa, ale nie wylewamy
wody - zostawiamy ją do regulacji gęstości kremu. Miksujemy warzywa na gładko, stopniowo dolewając
wody. Ponownie podgrzewamy zupę. Doprawiamy
ziołami,
czosnkiem,
curry i
solą do smaku,Smacznego!