ßßß Cookit - przepis na Indyjska zupa z cukinii

Indyjska zupa z cukinii

nazwa

Wykonanie

Nie-zwykła zupa z cukinii? To może po indyjsku, z mlekiem kokosowym i curry? Przepis znaleziony na blogu Karo .
Składniki: [4 porcje]
800 g cukinii
1/2 małej cytryny
2 małe cebule
1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę
3 łyżeczki przyprawy curry
200 ml mleka kokosowego - dałam "light"
500 ml bulionu warzywnego
łyżka oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać). Kawałek ładniejszej i mniejszej zachować - tak by uzyskać 12 plasterków cukinii do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Cebule przesmażyć na oleju przez około 2 minuty, dodać przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion (można zacząć od 400 ml, w miarę potrzeby dodać pod koniec gotowania 100ml - im mniej bulionu, tym smak mleka kokosowego będzie bardziej wyczuwalny). Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plaserki i lekko podmażyć na niewielkiej ilości oleju - najlepiej na patelni grillowej.
Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (nie dawać od razu całego soku, ale stopniowo - tak by zupa nie była zbyt kwaśna).
Nalać do talerzy, udekorować podsmażonymi plasterkami cukinii.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/09/indyjska-zupa-z-cukinii.html