Wykonanie
Nie-zwykła zupa z cukinii? To może po indyjsku, z
mlekiem kokosowym i curry? Przepis znaleziony na blogu Karo .Składniki: [4 porcje]800 g
cukinii1/2 małej
cytryny2 małe
cebule1 ząbek
czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę3 łyżeczki
przyprawy curry200 ml
mleka kokosowego - dałam "light"500 ml
bulionu warzywnegołyżka
olejusól,
pieprzWykonanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę.
Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać). Kawałek ładniejszej i mniejszej zachować - tak by uzyskać 12 plasterków
cukinii do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Cebule przesmażyć na
oleju przez około 2 minuty, dodać
przyprawę curry, wymieszać. Dodać
cukinię z
czosnkiem. Wlać
mleko kokosowe oraz
bulion (można zacząć od 400 ml, w miarę potrzeby dodać pod koniec gotowania 100ml - im mniej
bulionu, tym smak
mleka kokosowego będzie bardziej wyczuwalny). Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.W międzyczasie odłożoną
cukinie pokroić w plaserki i lekko podmażyć na niewielkiej ilości
oleju - najlepiej na patelni grillowej.Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny (nie dawać od razu całego soku, ale stopniowo - tak by zupa nie była zbyt kwaśna).Nalać do talerzy, udekorować podsmażonymi plasterkami
cukinii.