Wykonanie
Czerwony
ryż wpadł mi w ręce przypadkiem, przyznam szczerze,że wcześniej nie spotkałam się z nim. Zaintrygował mnie przepis, który podany był na opakowaniu więc kiedy nadarzyła się okazja przygotowałam z niego
sałatkę. Dla osób, które lubią połączenie
owoców i
mięsa ta
sałatka będzie na pewno
hitem. Ma wyraźny smak indyjskiego
curry, które świetnie łączy się z
ananasem.Składniki:150 g czerwonego
ryżu1/2 puszki
ananasaczerwona papryka1/2 puszki
kukurydzygarść
rodzynekpor (biała część)
filet z kurczaka2 łyżeczki indyjskiego
currysól,
pieprz3 łyżki
majonezułyżka
olejuRyż zalać
wodą i ugotować, soląc dopiero pod koniec (czerwony
ryż gotuje się dłużej niż biały).
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju przyprawiając
solą,
pieprzem i
curry.
Por posiekać, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić.
Kukurydzę i
ananasa odsączyć,
ananasa pokroić,
paprykę również.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z
majonezem i doprawić jeśli trzeba. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.