Wykonanie
Nie wiem jakie macie w tym temacie odczucia, ale wydaje mi się, że Polacy kochają sałatki. Zwykle te okraszone
majonezem. W mojej rodzinie takie sałatki to standard, pojawiający się na stołach przy okazji wszelkich świąt, przyjęć lub zwyczajnych spotkań, podczas których warto
mieć "coś na ząb". Wczoraj mieliśmy gości i postanowiliśmy z mężem zaserwować kilka sałatek do wyboru. Była
między innymi słynna włoska
sałatka caprese, lekka
sałatka śródziemnomorska oraz ta, z
kurczakiem na słodko.SKŁADNIKIdwa woreczki
ryżupuszka
ananasapuszka
kukurydzypół słoika
majonezupierś z kurczakasólpieprzcurryolej do smażeniaWYKONANIE
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki
curry.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
solą i
pieprzem i smażymy na
oleju. Po usmażeniu
mięso odsączamy od tłuszczu.Plastry
ananasa odsączamy z soku i kroimy w kostkę.Do wystudzonego
ryżu, dodajemy usmażonego
kurczaka, kawałki
ananasa,
kukurydzę (bez zalewy oczywiście) i
majonez.Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy.