Wykonanie
To wprawdzie dietetyczne danie,
makaron zastępuje
cukinia z
marchewka, a do tego sos na
piersi z kurczaka z pysznymi
kurkami.
Cukinię i
marchew najlepiej pociąć w cienkie paski, obieraczką do warzyw, skropić
oliwą i
sokiem z cytryny. Przed podaniem polewamy sosem. Danie jest idealne na letni lunch lub kolacje. Miła alternatywa dla tego tradycyjnego
makaronu, no i o wiele mniej kaloryczna.

SKŁADNIKI : dla dwóch osób1
młoda cukinia1
marchew1
cebula20 dkg
kurek, pokrojonych1/2
piersi z kurczaka, pokrojona na kawałki3 łyżki
oliwy1/2 szklanki
wodysól,
pieprz do smaku1 ząbek
czosnkunatka pietruszki2 łyżki
śmietany 12 %1 płaska łyżka
mąkitarty
parmezan do smaku
natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :Warzywa myjemy,
cukinię i obraną
marchew tniemy obieraczką do jarzyn na wąskie paski.Na patelni rozgrzewamy
olej, podpiekamy pokrojoną
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
kurczaka,
kurki i podlewamy
wodą. Prużymy kilka minut, nie przykrywając patelni, aby płyny swobodnie odparowywały. Doprawiamy do smaku, dodajemy
śmietanę i rozmieszaną
mąkę z
wodą. Sos energicznie mieszamy aby nie powstały gródki, w razie konieczności podlewamy
wodą. Na koniec dodajemy
cukinię z
marchewką, pokrojoną
natkę pietruszki i lekko mieszamy, prużymy około 2-3 minuty.Nakładamy na talerze, posypujemy
parmezanem i podajemy. Smacznego.
