ßßß Cookit - przepis na NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM

NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM

nazwa

Wykonanie

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę.
NADZIENIE :
250 świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g twarogu
100 g ricotty
1 jajko
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
opakowanie makaronu muszelek
SOS :
1-2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula, drobno pokrojona
1 łyżeczka przecieru
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
2 łyżki oleju
sól, pieprz i bazylia do smaku
150 g żółtego, tartego sera
PRZYGOTOWANIE :
Na oleju podpiekamy czosnek i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, przecier i chwilkę gotujemy. Kiedy płyny odparują, doprawiamy do smaku. Sos mielimy blenderem, wtedy będzie gładki i bez grudek.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.
W garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz.
Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową.
Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści.
Muszle podajemy ciepłe.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/nadziewane-muszle-serem-i-szpinakiem.html