ßßß Cookit - przepis na Zielone szparagi na cieście francuskim

Zielone szparagi na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)
SKŁADNIKI
500g zielonych szparagów
1 płat ciasta francuskiego
100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
duża garść świeżego oregano
200g śmietany 30%
1 jajko
100g sera żółtego - najlepiej ostrego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce
(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu).
Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek.
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.
Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano.
Na wierzchu układamy szparagi.
Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi.
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem,
tarta ładnie się zarumieni.
smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/zielone-szparagi-na-ciescie-francuskim.html