Wykonanie
W zeszłym roku na otwarcie EURO2012 zrobiłam
szparagi na cieście francuskim. Wszystkim smakowały i okazały się
hitem. W tym roku postanowiłam odświeżyć przepis. Przepis z Palce Lizać GW lekko zmodyfikowany.
Róbcie szybko, bo
szparagi niebawem przeminął. Smacznego!

SKŁADNIKI275 g (1 opakowanie)
ciasta francuskiego300 g
zielonych szparagów200 g
szynki1 ząbek
czosnku1
cebula1 łyżka
oregano3
jajka ugotowane na twardo100 g
żółtego serasok z połowy
cytrynyoliwasól,
pieprzsos1
jajko surowe200 ml
śmietany kremówki1-2 łyżki
śmietany 18%JAK TO ZROBIĆ
Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg i myjemy. Do wrzącej osolonej
wody zakwaszonej
sokiem z cytryny wkładamy
szparagi, gotujemy 3 minuty. Odsączamy.
Cebulę i
szynkę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem podsmażamy na
oliwie. Studzimy.Dużą blachę wykładamy
ciastem francuskim, boki ciasta lekko podnosimy do góry (żeby sos nam nie uciekł, jak polejemy ciasto), rozkładamy podsmażoną
cebulę,
szynkę i
czosnek, pokrojone w plastry
jajka na twardo, wszystko to posypujemy
oregano. Na wierzch kładziemy
szparagi.Surowe
jajko i
śmietankę mieszamy na gładką masę - jeżeli
sos jest za rzadki dodajemy 1-2 łyżki
śmietany 18%. Sos
śmietanowy doprawiamy
solą i
pieprzem i równomiernie wylewamy na
szparagi. Posypujemy startym
żółtym serem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 30 minut. Smacznego!

