ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzodkiewką.

Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzodkiewką.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na przepis, w którym możecie wykorzystać żółtka pozostałe po pieczeniu bezy. Staram się nie marnować jedzenia a w trakcie gotowania wykorzystywać jak najwięcej z używanych produktów (ku uciesze mojej kochanej babci Suzie) jednak z żółtkami zawsze miałam problem, a raczej brak pomysłu na ich wykorzystanie. Nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić z nich śniadaniowe smarowidło na pieczywa. Taka pasta w połączeniu z ciemnym pieczywem i pomidorem/ogórkiem/rzodkiewką to dla mnie idealne śniadanie:) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. To jak? Zrobicie?
Składniki:
4 żółtka pozostałe z pieczenia bezy + 1 całe jajko lub 3 całe jajka jeśli nie masz żółtek
4 łyżki tuńczyka z puszki w sosie własnym
3 rzodkiewki
łyżka natki pietruszki
łyżka świeżego koperku
łyżka majonezu
2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do wrzącej wody delikatnie włóż żółtka, tak aby nie pękły. Gotuj przez 6 minut po czym przełóż do miseczki. Dodaj startą na dużych oczkach rzodkiewkę, posiekaną natkę i koperek oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz wykorzystać same całe jajka, ugotuj je na twardo a w przypadku łączenia żółtek z całym jajkiem, pamiętaj aby gotować je osobno!
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2015/09/pasta-jajeczna-z-tunczykiem-i-rzodkiewka.html