ßßß Cookit - przepis na Grzyby gatunkami. Borowik żółtopory - borowik grubotrzonowy

Grzyby gatunkami. Borowik żółtopory - borowik grubotrzonowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Borowik żółtopory Boletus calopus jeszcze do niedawna nazywał się borowikiem grubotrzonowym. Regionalnie nazywany jest grubotrzonowcem i goryczakiem.
Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co jakiś czas z różnych powodów. Czasami naukowcy po długich badaniach i dzięki coraz nowocześniejszym urządzeniom dochodzą do wniosku, że danego grzyba trzeba po prostu zaliczyć do innej rodziny albo po prostu ktoś mądrzejszy ma silniejsze wpływy i uzurpuje sobie prawo do nazwania gatunku tak jak jemu się bardziej podoba. Zwykłemu grzybiarzowi jest prawie wszystko jedno bo i tak przeważnie nazwie grzyba tak jak nazywano go od dawna tam gdzie mieszka lub gdzie się wychował.
Borowik żółtopory znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem R "rzadki"
Borowiki żółtopore często rosną w tych samych lasach co borowiki ceglastopore . Spód kapeluszy tych drugich szybko przybierają barwę ciemnoczerwoną a powierzchnia trzonu jest ziarenkowata i nie ma żadnej siateczki.
Jak wygląda borowik żółtopory?
Kapelusz borowika żółtoporego ma średnicą od 3 do 18 cm średnicy. Za młodu półkulisty, z wiekiem łukowaty, z długo podwiniętym nieregularnym brzegiem. Na wierzchu skórka matowa, sucha, u młodych owocników przypominająca zamsz lub aksamit, później bardziej gładka. Kolor jasnoszary, szaroochrowy, szarobrązowy, miejscami może być czerwonobrązowy.
Rurki przy trzonie wykrojone. Początkowo cytrynowożółte, chromowożółte, z wiekiem ciemnieją do oliwkowożółtych. Po przecięciu lub uszkodzeniu zmieniają kolor na niebieskozielony. Pory czyli ujścia rurek szarożółte, żółte, na starość zielonawe.
Trzon wysoki do 15 cm i gruby do 5 cm. Jak nazwa wskazuje gruby. Początkowo beczułkowaty, później walcowaty, maczugowaty. W górnej części żółty a ku dołowi karmonowoczerwony. Na całej wysokości pokryty jakby siateczką o wydłużonych oczkach. Na górze siateczka jest biała a im niżej tym ciemniejsza, czerwona i brązowa.
Miąższ borowika żółtoporego jest białawy, żółtawy a po przekrojeniu zmienia kolor na zielononiebieski, z czasem ten kolor blednie. Smak bardzo gorzki, zapach niewyraźny.
Czy borowik żółtopory to grzyb jadalny?
Niestety nie. Borowik żółtopory to grzyb niejadalny a na surowo nawet trujący więc nie radzę nawet próbować jak smakuje i jak bardzo jest gorzki. Ja widziałam ich mnóstwo na Orawie gdzie rosną dość często i nawet przykro się patrzy na piękne, młode owocniki wiedząc, że nie można ich zebrać.
Gdzie znaleźć borowiki żółtopore?
Borowiki żółtopore wyrastają od lipca do października przeważnie w lasach iglastych, rzadziej liściastych. Można je spotkać w lasach podgórskich i górskich. Zazwyczaj pojawiają się gromadnie, miejscami są bardzo częste.
źródło:
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/09/grzyby-gatunkami-borowik-zoltopory-borowik-grubotrzonowy.html