Wykonanie
Śledzie z
marynowanymi grzybkami i
ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje
smakowo.
Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie.Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam (klik).
Składniki:500 dkg płatów
śledziowych ala
matias15
marynowanych grzybków3
ogórki konserwowe1
czerwona cebula3 łyżeczki
musztardy francuskiej2 łyżki
octu jabłkowegokilka gałązek
koperkusól,
pieprz czarny do smaku
olej (rzepakowy lub
słonecznikowy)Przygotowanie:Płaty
śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar
soli. Czas moczenia
śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy.
Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki.Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym.
Korniszony i
grzybki marynowane pokroić drobno.
Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać
solą, dodać
ocet, żeby
cebula zmiękła.Do
cebuli dodać pokrojone
ogórki,
grzybki,
musztardę, przyprawić
solą i
pieprzem.Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę
śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość
oleju, aby zakrył
sałatkę.
Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła".* z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0 , 5 l) sałatki śledziowejSmacznego