ßßß Cookit - przepis na Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa.

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa.

nazwa

Wykonanie

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo.
Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie.
Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam (klik).
Składniki:
500 dkg płatów śledziowych ala matias
15 marynowanych grzybków
3 ogórki konserwowe
1 czerwona cebula
3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki octu jabłkowego
kilka gałązek koperku
sól, pieprz czarny do smaku
olej (rzepakowy lub słonecznikowy)
Przygotowanie:
Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki.
Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno.
Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła.
Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.
Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę.
Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła".
* z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0 , 5 l) sałatki śledziowej
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/12/sledzie-z-marynowanymi-grzybkami-i.html