ßßß


Składniki:500 dkg płatów śledziowych ala matias15 marynowanych grzybków3 ogórki konserwowe1 czerwona cebula3 łyżeczki musztardy francuskiej2 łyżki octu jabłkowegokilka gałązek koperkusól, pieprz czarny do smakuolej (rzepakowy lub słonecznikowy)Przygotowanie:Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki.Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno.Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła.Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę.Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła".* z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0 , 5 l) sałatki śledziowejSmacznego