Wykonanie
Bardzo lubię pikantne smaki, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakieś bardzo delikatne danie. W takich przypadkach świetnie sprawdza się pyszna potrawka z gotowanym
mięsem kurczaka,
koperkiem i
cytryną. Ja podałam potrawę z
kuskusem, ale idealnym dodatkiem będzie również
kasza jaglana lub
ryż. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:) dla 3 osób:4 spore
udka z kurczaka (całe),
włoszczyzna (2
marchewki,
pietruszka, ćwierć
selera),ok. 4 łyżek
śmietanki 18%,
cebula,łyżka
masła,łyżka lub dwie
mąki,sok wyciśnięty z jednej
cytryny,
sól,
pieprz, pęczek
koperku,
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego i ziarenek
pieprzuUdka umyć, warzywa z
włoszczyzny obrać i pokroić na kawałki. Przyrządzić
wywar:
mięso i warzywa zalać
wodą, dodać ziele,
pieprz w ziarenkach i
liść laurowy, gotować ok. 1.5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny. Gotowy można przefiltrować przez sito wyłożone gazą. Wyciągnąć składniki z
wywaru, ściągnąć
mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na małej ilości
oleju, dodać
mięso i zalać uprzednio przyrządzonym
wywarem ( powinien być 2 cm ponad
mięsem). Wrzucić łyżkę
masła, pokrojone warzywa z
wywaru (opcjonalnie), dolać
sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić potrawkę
mąką rozmieszaną ze
śmietanką, doprawić, wymieszać i dodać
koperek. Podawać z
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami.