ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI Z CUKINII Z BIAŁĄ FASOLĄ I DIPEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM

PLACUSZKI Z CUKINII Z BIAŁĄ FASOLĄ I DIPEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam!
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około 6-7 sztuk):
1 średnia cukinia
1 puszka białej fasoli
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
SKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
garść siekanego koperku
3/4 łyżeczki brązowego cukru
sól
świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
PLACUSZKI Z CUKINII:
Cukinię dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odkrój ogonki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
Fasolę odcedź i opłucz na sitku zimną wodą.
Startą cukinę posól i dobrze zamieszaj. Odstaw na 10-15 min, żeby puściła wodę. Po tym czasie odlej wodę z cukinii.
Do cukinii dodaj fasolę i rozgnieć ją widelcem (nie musi być dokładnie, mogą zostać grudki).
Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony .
Placuszki podawaj z dipem jogurtowo-koperkowym lub innym ulubionym. Gotowe! Smacznego! Gotowe!
DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:
W miseczce wymieszaj jogurt, koperek, cukier, sól i pieprz. Gotowe!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-cukinii-z-biaa-fasola-i.html