Wykonanie

Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon
curd. Ten pyszny,
cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie
oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji
masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon
curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście tak ja ja wiernymi fanami klasycznego lemon
curdu to odsyłam Was do tego przepisu:) Którąkolwiek wersję kremu wybierzecie, mazurek będzie smakował świetnie:) Jeśli lubicie słodko-kwaskowe, intensywne smaki, to koniecznie musicie go zrobić! P.s. W dekorowaniu tego mazurka pomagała mi moja Córeczka Nadia:)SKŁADNIKI:180 g
mąki pszennej60
mąki ziemniaczanej125 g zimnego
masła1
żółtko30 g
cukru pudru2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany 18%sok i skórka otarta z 2-ch średnich
cytryn150 g
cukru2
żółtka1
jajko4 łyżeczki
oleju (użyłam z pestek
winogron, ale może też być rzepakowy lub
oliwa z oliwek)2 czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanejDODATKOWO:np.
płatki migdałów, plasterki
cytryny, rozpuszczona
biała czekolada - do dekoracjiWYKONANIE:KRUCHY SPÓD:Zimne
masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.Uformuj kulę, przełóż ją do woreczka foliowego (lub zawiń w folię) i wsadź do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie cisto rozwałkuj na dowolny kształt - u mnie to
jajko. (Z
boków odkroiłam po kawałku ciasta i zrolowalam je, a następnie zrobiłam rant
jajka).Ciasto przełóż na blachę i wsadź ponownie do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wyjmij je z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia.Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.LEMON
CURD:Wszystkie składniki umieść w garnuszku z grubym dnem i dokładnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką.Zagotuj na średnim ogniu do momentu wrzenia, cały czas mieszając. Gdy krem będzie już wrzał, pogotuj go jeszcze jakieś 15-20 sekund, dalej energicznie mieszając. Powinien błyskawicznie mocno zgęstnieć.Zdejmij garnek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia.Na gotowy kruchy spód wyłóż ostudzony lemon
curd i udekoruj mazurek według uznania. Gotowe! Smacznego!

