ßßß Cookit - przepis na Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

nazwa

Wykonanie

W mojej rodzinie tradycyjnie za prototyp mazurka uznawało się wyrób pewnej starej warszawskiej cukierni. Niestety już od kilku lat cukiernia ta nie spełnia naszych wymagań względem jakości oferowanych mazurków i w związku z tym zaprzestaliśmy zakupów.
W tym roku po raz pierwszy postanowiłam samodzielnie przygotować mazurki. Nie mogąc się zdecydować na jeden rodzaj, postanowiłam zrobić dwie różne wersje, aby sprostać wymaganiom wszystkich gości zaproszonych na przedwielkanocny obiad.
Dzisiaj przedstawiam mojego faworyta: mazurek cytrynowy. Przypadnie on do gustu miłośnikom cytrynowych słodyczy, bo nutka kwaskowatości jest wyraźnie wyczuwalna. Dodatek migdałów to udane urozmaicenie, bo płatki delikatnie chrupią, co przyjemnie kontrastuje z delikatną masą cytrynową.
(Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "White Plate. Słodkie")
Składniki na okrągły mazurek o średnicy 22 cm
Na spód:
160 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
105 g masła
2 duże żółtka ugotowane na twardo (z jajek z chowu ekologicznego)
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do wypieków
Na masę cytrynową:
3 jajka (z chowu ekologicznego)
150 g cukru do wypieków
75 ml soku wyciśniętego z cytryn (1 duża cytryna lub 2 mniejsze)
1,5 łyżki mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
1,5 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny
garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
W pojemniku malaksera umieścić składniki ciasta (mąkę wcześniej przesiać). Miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Formę (u mnie okrągła tortownica o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem, a następnie zrobić nakłucia widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do czasu, aż ciasto nabierze złocistego koloru (ok. 30-40 min).
Po upieczeniu nie wyłączać piekarnika.
Gdy spód mazurka się piecze, można przygotować masę cytrynową.
W dużej misce umieścić jajka z cukrem. Ucierać mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie delikatnie puszysta masa. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę i miksować jeszcze chwilę.
Masę cytrynową wylać na upieczony i lekko ostudzony spód.
Posypać z wierzchu płatkami migdałów.
Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie masa cytrynowa powinna być ścięta i "piankowa".
Ostudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/mazurek-cytrynowy.html