ßßß
Cookit - przepis na Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą - prosty i szybki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą - prosty i szybki
Składniki
Cukier
Cukier puder
Czekolada
Jajko
Kakao
Masło
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Olej
Proszek do pieczenia
Ser mascarpone
Śmietana 18%
Wanilia
Żółtko
Syropy
Brzoskwinie
Płatki migdałowe
Wykonanie
Efektowne ciasto proste do przygotowania. Smak
kakao
fajnie komponuje się z
brzoskwiniami
,
płatkami
migdałowymi i
czekoladą
orzechową
. Polecam!Kremowy brzoskwiniowiec z
czekoladą
Składniki:500 g
mąki pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
250 g miękkiego
masła
1/4 szklanki
oleju
3 łyżki
kakao
1,5 szklanki drobnego
cukru
4
jajka
duża puszka
brzoskwiń
pokrojonych w plasterki
Masło
ucieramy z
cukrem
na puszystą masę. Dodajemy stopniowo
jajka
,
olej
oraz
mąkę
połączoną z
kakao
i
proszkiem do pieczenia
. Ciasto przelewamy do formy 35 na 24 cm wysmarowanej
masłem
i wysypanej
mąką
. Plastry
brzoskwiń
układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Placek studzimy.Na masę:3 szklanki
syropu
z
brzoskwiń
250 ml
śmietany 18%
-kwaśnej4
żółtka
2 łyżki
mąki pszennej
3 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 szklanki
cukru pudru
łyżka ekstraktu
waniliowego
250 g
mascarpone
350 g miękkiego
masła
Śmietankę
i 2 szklanki
syropu
zagotowujemy z
cukrem waniliowym
. W 1 szklance
syropu
rozrabiamy
mąki
oraz
żółtka
. Do gotującego się płynu dodajemy
żółtkowy
budyń
i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy
. Masę studzimy i miksujemy z
masłem
utartym z
serkiem
.Masę przekładamy na wystudzony placek. Ciasto chłodzimy w lodówce.Ponadto:tabliczka (100 g)
czekolady mleczno
-orzechowej100 g
płatków migdałowych
uprażonych na suchej patelni
brzoskwinie
z puszki pokrojone w kawałkiTabliczkę
czekolady
siekamy nożem na grubsze kawałki, którymi posypujemy ciasto. Całość posypujemy jeszcze
płatkami
migdałowymi i zdobimy kawałkami
brzoskwiń
. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/kremowy-brzoskwiniowiec-z-czekolada.html
Przepisy powiązane
Torebka - tort czekoladowy
Sernik na kruchym spodzie
Na urodziny
Ciasto "Uśpione wulkany"
kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami
Składniki powiązane (0)