ßßß Cookit - przepis na Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą - prosty i szybki

Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą - prosty i szybki

nazwa

Wykonanie

Efektowne ciasto proste do przygotowania. Smak kakao fajnie komponuje się z brzoskwiniami, płatkami migdałowymi i czekoladą orzechową. Polecam!
Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
1,5 szklanki drobnego cukru
4 jajka
duża puszka brzoskwiń pokrojonych w plasterki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, olej oraz mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy 35 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Plastry brzoskwiń układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Placek studzimy.
Na masę:
3 szklanki syropu z brzoskwiń
250 ml śmietany 18%-kwaśnej
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru pudru
łyżka ekstraktu waniliowego
250 g mascarpone
350 g miękkiego masła
Śmietankę i 2 szklanki syropu zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance syropu rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się płynu dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem utartym z serkiem .
Masę przekładamy na wystudzony placek. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Ponadto:
tabliczka (100 g) czekolady mleczno-orzechowej
100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki
Tabliczkę czekolady siekamy nożem na grubsze kawałki, którymi posypujemy ciasto. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałowymi i zdobimy kawałkami brzoskwiń. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/kremowy-brzoskwiniowiec-z-czekolada.html