Wykonanie
To pozycja z gatunku "pewniaków", zawsze posmakuje i zawsze się uda. Dla mnie ten wypiek to kwintesencja domowego ciasta :)



kruche ciasto:3 pełne szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%3
żółtka1/3 szklanki
cukru200 gramów zimnego
masłamasa budyniowa:2 budynie
waniliowe bez
cukru (2x40g)0,5 szklanki
cukru3 szklanki
mleka2 kopiaste łyżki
masładodatkowo:1 puszka
brzoskwiń w lekkim
syropiecukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Masło siekamy z
mąką nożem. Następnie dodajemy
żółtka,
śmietanę i
cukier, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedna trochę mniejsza od drugiej (lubię sporą ilość ciasta na górze), ciasto można podzielić również na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Kwadratową blaszkę o
boku 25 cm lub prostokątną 25/30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy dno większą częścią ciasta nieco podnosząc rancik, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko schładzamy.Teraz zabieramy się za przygotowanie budyniu.W 1 szklance
mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki
cukru.2 szklanki
mleka zagotowujemy z
masłem i resztą
cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy
budyń.UWAGA: Do budyniu zamiast części
mleka możemy dodać zalewę z
brzoskwiń.Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki i układamy na budyniu.

Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na
owoce na dużych oczkach.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja grzania góra - dół, środkowa półka, bez termoobiegu), na złoty kolor.Jeszcze gorące posypujemy
cukrem pudrem, smacznego ! :)