Wykonanie

Pogoda w dalszym ciągu nie dopisuje, więc spędzamy z Zuzią niemal całe dnie w domu. Córcia wygrzebuje z pudeł dawno zapomniane zabawki, a ja nadrabiam zaległości w sprzątaniu, praniu i innych okołodomowych zajęciach, które jakoś się ostatnio nawarstwiają, a z którymi koniecznie trzeba się rozprawić przed urlopem.W przerwach
między praniem, a gotowaniem obiadu piekę kolejne słodkości, modląc się w duszy o nalot gości lub chociaż listonosza, któremu mogłabym wcisnąć chociaż kilka
ciasteczek ;)Dziś mamy na deser ciasto, którego nigdy wcześniej nie
jadłam, a które było na mojej liście „do zrobienia” chyba od zawsze – popularne Fale Dunaju. Jest to raczej prosty placek ucierany w dwóch kolorach, z zatopionymi w środku
wiśniami.
Wiśnie opadając na dno podczas pieczenia tworzą w cieście charakterystyczny wzór, który ma imitować fale na pięknej
rzece Dunaj. Moje chyba urządziły sobie w piekarniku imprezę, bo „fale” w cieście wyglądają na mocno zwichrowane ;)Wierzch ciasta pokryty jest pysznym kremem budyniowym na bazie delikatnego c rème pâtissière, a całość wieńczy warstwa
czekoaldowego ganache, które udekorowałam falowanym wzrokiem. Prosto, ładnie i przede wszystkim pysznie :)Polecam :)* na podstawie przepisu z „Bake. Beautiful baking recipes from around the world”Składniki na dużą prostokątną formę (u mnie 32x23cm):325g niesolonego
masła325g drobnego
cukru do wypieków8 dużych jaj250g
mąki pszennej250g
mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)4 łyżeczki
proszku do pieczenia350g
wiśni z
syropu (waga po odsączeniu)3 łyżki
kakao5 łyżek
mlekaKrem:500ml
mleka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii5
żółtek85g drobnego
cukru do wypieków50g
mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)100g miękkiego niesolonego
masłaPolewa czekoladowa:200g
gorzkiej czekolady 70%60g niesolonego
masła125ml
mlekaWykonanie:Obie
mąki oraz
proszek do pieczenia wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego (nic nie szkodzi, jeśli masa pod koniec nieco się zważy).Do masy
maślanej przesiej przygotowane wcześniej suche składniki i zmiksuj do całkowitego połączenia.Połowę tak przygotowanego ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu poukładaj odsączone
wiśnie.Do pozostałego ciasta dodaj
kakao oraz
mleko i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Wyłóż ją na
wiśnie i rozsmaruj dokładnie.Piecz w temperaturze 190° przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj wierzch folią, by się nie przypalił.Wystudź ciasto w formie.Podczas gdy ciasto stygnie przygotuj
budyń.
Mleko zagotuj w rondelku z ekstraktem
waniliowym, zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut do przestudzenia.
Żółtka utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj
mąkę kukurydzianą i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Na koniec wlewaj stopniowo przestudzone
mleko, miksując na niskich obrotach.Mieszankę przelej na powrót do rondelka (najlepiej przez sitko, by wyłapać ewentualne grudki) i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając cały czas, aż zgęstnieje.Gotowy
budyń przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni (zapobiegnie to powstawaniu tzw. kożucha). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyj do puszystości. Dodawaj po trochu zimny
budyń, za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia i w razie potrzeby zbierając masę z brzegów misy szpatułką. Krem powinien być leciutki i bez grudek. Wstaw misę z kremem do lodówki, by nieco stężał.W międzyczasie przygotuj
polewę czekoladową.
Czekoladę posiekaj i włóż do dużej żaroodpornej miski. Dodaj pokrojone
masło oraz
mleko. Misę ustaw nad garnkiem z wrzącą
wodą i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się
czekolady. Możesz też rozpuścić wszystko w mikrofalówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy wszystko się rozpuści, wymieszaj polewę rózgą kuchenną, aż będzie gładka i lśniąca. Odstaw do lekkiego stężenia.Gotowy krem wyjmij z lodówki i posmaruj nim równomiernie wierzch wystudzonego ciasta. Na wierzch wylej
polewę czekoladową i rozprowadź ją po całości. Możesz zrobić widelcem wzorek.Przechowuj w lodówce. Podawaj pokrojone w nieduże kwadraty lub prostokąty (najłatwiej jest kroić je nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, by
czekolada nie pękała).Smacznego :)